Citat.rs » Citati » Milan Kundera
Milan Kundera

"To je smrt slatko plavkasta, kao nepostojanje. Kako je nepostojanje beskrajna praznina, a prazan prostor je plavkast, nema ničega ljepšeg i utješnijeg od plavetnila. Nije nimalo slučajno što je Novalis, pjesnik smrti, volio plavetnilo i išao samo za njim. Slatkoća smrti je plave boje.."


Dodato : 30.Jul.2013

Milan Kundera

"Voditi ljubav sa ženom i spavati sa ženom su dva odvojena osjećanja, ono prvo je požuda, ovo drugo je ljubav."


Dodato : 30.Jul.2013

Milan Kundera

"Za dobro ovog svijeta nije potrebno kako bi anđeli stekli prevlast nad vragovima (kako sam mislio dok sam bio dijete), nego kako bi moć obiju strana bile približno izjednačena."


Dodato : 30.Jul.2013

Milan Kundera

"Borba čovjeka protiv vlasti je borba pamćenja protiv zaborava."


Dodato : 30.Jul.2013

Milan Kundera

"Sve je u tome da čovjek bude onakav kakav jeste, da se ne stidi željeti ono što želi, čeznuti za onim čime čezne. Ljudi su obično robovi propisa. Neko im je rekao da budu takvi i takvi i oni nastoje da budu takvi i obično do smrti ne saznaju ko su i što su bili. Na taj način postaju niko i ništa, djeluju podvojeno, nejasno, zbunjeno. Čovjek prije svega mora imati hrabrosti da bude što jeste."


Dodato : 19.Jun.2013

Milan Kundera

"Nije neuspjeh odreći se studija, ono čega sam se tada odrekao bile su ambicije. Odjednom sam bio čovjek bez ambicija. Izgubivši ambicije, odjednom sam se našao na margini svijeta. I što je još gore, nisam imao nikakve želje naći se drugdje. Ustoličio sam se tamo, istina u posvemašnjoj udobnosti. Ali to ne znači da se nisam smjestio na rub pada. (Identitet)"


Dodato : 12.Jun.2013

Milan Kundera

"U životu, dragi moj prijatelju, nije reč o tome da osvojite što je moguće veći broj žena, jer je to samo spoljašnji uspeh. Reč je, pre svega, o tome da negujete sopstvene visoke zahteve, jer se u njima ogleda mera vaše lične vrednosti. Zapamtite, dragi prijatelju, da pravi ribar vraća sitne ribice u vodu!"


Dodato : 02.Apr.2013

Milan Kundera

"Ne treba se stalno vraćati u prošlost. Dovoljno je već i to što joj i protiv svoje volje moramo poklanjati toliko vremena."


Dodato : 02.Apr.2013

Milan Kundera

"Postoji nekakav spoljašnji izgled žene, koji takozvani ukus malog grada pogrešno tumači kao lepotu. A zatim, postoji stvarna erotska lepota žene. Naravno, nije mala stvar prepoznati takvu lepotu na prvi pogled. To je - umetnost!"


Dodato : 02.Apr.2013

Citati kategorije

  • Poslednje dodato
  • Sad se čitaju
  • Najčitaniji citati
  • Slučajan izbor

Oglasni prostor